fredag den 31. juli 2009

Teknisk sommer i Lappland, Kroatien, Frankrig og på Island

Denne sommer har budt på en hel del orienteringstekniske udfordringer meget forskellige fra hinanden og fra det jeg normalt bliver udsat for omkring Göteborg. Det har været mange rigtigt fede træninger og konkurrencer som har bekræftet den glæde som er forbundet med orientering og den længsel jeg altid har efter at blive udfordret tekniskt og forsøge at løse det så godt som muligt. Her under kommer et udsnit af nogle af alle træninger og konkurrencer, men først en kort kommentar om afslutningen på NOC – nemlig sprinten.

NOC-sprint
Kvalet gik som jeg havde tænkt – lagde blødt ud og kom godt ind i løbet og fandt det ”sprint-flow” som gør gennemførendet enkelt og effektivt. Kroppen svarede helt ok og løbet rakte til en plads i finalen trods at jeg var havnet i et hårdt kvalheat (blev nr 11 og gik dermed videre på sidste mandat - 26 sek langsommere end vinneren Emil Wingsted). Jeg var dermed eneste dansker ud af 10 startende som gik videre til finalen. Finalen blev for mig en helt anden femmer og et løb som jeg har bearbejdet og lagt bag mig for længe siden nu. Fik en katastrofal start efter som jeg i kampens hede misforstod undergangen under en vej som var markeret med forbudt – med en så stor fejl i rygsækken blev resultatet et usammenhængende løb som føltes stresset både tekniskt og fysiskt. Det rakte til sidst til en skuffende 29. plads.

Jukola
Efter NOC i Salo stod der Jukola vid Mikkeli med IFK Göteborg på programmet. Følelsen omkring holdet var ligesom ved 10-mila tryg og samtidigt spændt eftersom alle vidste at vi stillede til start med et stærkt hold. Jeg havde fået 4. tur og blev sendt ud som nr. 2 ca. 6 min efter førende Halden. Det blev sololøbning hele vejen og jeg kunne sende CC ud som nr. 2 godt 4 min efter Halden. Mit løb var kontrolleret med helt ok flyd i både orientering og løbning. Det var herligt at komme ind på travbanen og få klapsalver og positive tilråb i opløbet mens man klemte det sidste ud af kroppen på det 700 meter lange opløb. Efter målgangen var det spændende at følge opgørelsen, som sluttede med sejr til KOK og en fin fin 4. plads til ”Blåvitt”.

Midsommer
Midsommer blev fejret på Österlen i sommerhuset med Erik, Camilla og Frida. Det blev masser hygge, god mad og godt at drikke og selvfølgelig også tid til træning - bl.a. nogle fine bakkeintervaller ved Hammars Backar med udsigt over Østersøen. Erik og jeg fik også tid til at lege lidt med at tegne hver vores lille kort på 45 minutter og derefter ligge en bane og hænge små(!) poster ud, så vi hver især kunne få lov teste kortet og se om man kunne slå korttegnerens/banelæggerens/postudsætterens tid – alt i alt en meget sjov teknisk træning. Desværre kan jeg ikke i skrivende stund finde vores små kort, men dukker de op ryger de ind her.

Lappland
Efter Midsommer-weekenden var det direkte af sted til de nordligste dele af Sverige for at arbejde en uge og samtidigt få mulighed til at træne i nogle vildt lækre terræner. Bland andet blev det til orientering i midnatssol og møde med rener i terrænet. Desværre kolliderede denne uge med world cup løbene i Norge. Arbejdets karakter gjorde at det skulle gennemføres enten i slutningen af juni eller i august. For at have mulighed for at forberede mig optimalt mod VM valgte vi juni frem for august. Nu blev det ikke til en plads på VM-holdet så med facit i hånden burde jeg sikkert have prioriteret world cup løbene selvom om disse terrænmæssigt ikke var det mindste relevant for VM. Men uden testløb mod VM gælder det åbenbart om gribe en hver chance for at markere at man bør være med på holdet.


Morgentræning på kortet Moskojärvi inden morgenmad på Skaulo gästgiveri - vildt lækkert terræn



Kroatien
Vel hjemme fra midnatssolen kørte Frida og jeg til Kroatien for at løbe VM-relevante træninger og konkurrencer i detaljerede og til tider stærkt kuperede karst terræner samtidigt som vi kunne nyde sol og bad. Vel dernede fik jeg så den kedelige besked at der ikke bliver noget VM for mig i år. Jeg blev (og er stadig) meget skuffet og anser (selvfølgelig med mine briller på) at jeg burde have været på holdet. Pga. min skade i hælen jeg fik ved DM-sprint kunne jeg knapt løbe frem mod NOC, hvor mine resultater var meget skuffende (selvom jeg faktisk lavede det bedste individuelle herrer-senior resultat i løbet af NOC). Ved NOC fik jeg derfor ikke vist fanen højt nok. Så er det bare ærgerligt at man ikke kan bruge den under sommeren stigende form på VM som det var tænkt i oplægget. Løbene i Kroatien gav de første indikationer på at formen igen er på vej. Første løb var en kombineret skov- og bysprint, hvor jeg på 3. sidste lå klart nr. 2 mellem David Andersson og Mattias Karlsson som begge skal til VM i Ungarn. Jeg formåede dog ikke at klippe den rigtige næstsidste post, så i stedet for et godt resultat blev det et stort fedt DISK. Kroppen føltes helt fint på den efterfølgende mellemdistance som var rigtigt sjov, hvor jeg dog løb ret dårligt. Teknisk blev det et markant bedre løb på langdistancen i hårdt kuperet karst terræn, hvor David vandt overlegent ca. 4 min foran mig som var yderlige 6 min foran Mattias.


Første del av langdistancen i Kroatien


Frankrig
Efter et par ekstra dage ved kysten i Kroatien gik turen til alperne hvor vi løb/vandrede ved foden af Mount Blanc inden vi fortsatte til Fontainebleau syd for Paris. Der blev vi budt på totalt fed orientering i relativt letløbt men teknisk meget udfordrende terræn. Jeg lykkedes at vinde alle tre etaper i 3-dages løbet og vandt også 4. dagens fritstående langdistance. Langdistancen blev gennemført på den franske nationaldag og var opbygget på arrangørens klubnavn ”77”. Længden på banen var 15,4 km (7,7 + 7,7) og havde hele 77 poster. Området omkring Fontainebleau håber jeg meget på at kunne vende tilbage til for at løbe en masse mere orienteringsløb i disse meget specielle terræner.


Mellemdistancen i Frankrig - 2. dagen


Del af 4. dagens posttætte konkurrence

Island
Vel hjemme fra Frankrig, hvor vi også nåede en aften i Paris med bl.a. cykling på Champs-Élysées og rundt om triumfbuen, blev det et par dage i sommerhus inden turen gik til Island. Hjemmefra havde jeg via Per-Ola Olsson skaffet nogle fine orienteringskort ved Reykjavik (stort tak!). Et af dem var ekstremt krævende både løbsteknisk og frem for alt orienteringsteknisk. Området som ikke var specielt stort bestod af et gammelt lavafelt med bevokset med bare græs og mos. Træningen her var en meget stor oplevelse og noget af det sværeste jeg nogensinde har løbet i. Totalt set var turen til Island en kæmpe oplevelse – naturen er meget storslående og en rigtig godbid for en geolog, men også et sted som jeg i fremtiden gerne besøger igen for en længere træningslejr med træning i bjergene, på vulkaner, gletsjere, verdens tykkeste (?) mos og bad i varme kilder.


Lavaorientering på Island - 1 af 4 baner jeg løb i det lille område


Billede fra terrænet



Snorkeltur i 2 grader "varmt" vand over en sprække som er tilkommet ved at kontinentalpladerne ved Island bevæger sig fra hinanden



Udforskning af en 350 meter lang "lavatube"



SM-sprint
Direkte hjemme fra Island nåede jeg lige at pakke halvdelen af tasken ud og stoppe nogle rene ting ned inden næsen blev vendt mod Nord-Koster og Strömstad, hvor SM-sprint kval og finale skulle afgøres. Kvalifikationen havde lidt karakter af en meget kort mellemdistance på 1:5000 snarere end en traditionel sprint. Jeg gik sikkert videre som 4’er fra heat A. Sprinten dagen efter blev løbet om aftenen så arrangørerne fik mulighed for at lukke for trafikken i Strömstad centrum. Kunne derfor slappe godt af i sofaen i løbet af dagen og fokusere på aftenens finale. Syntes jeg løb et fornuftigt løb i finalen og var godt tilfreds da jeg løb i mål – det varede dog ikke så længe for det viste sig at jeg havde hoppet over 5. posten, som jeg overhovedet ikke havde set på kortet – Surt! Jeg kan dog se på stræktiderne at jeg kan være fint til freds med farten. På de sidste knapt 3 minutters løbning fra post 13 til mål var jeg hurtigst af alle, 1 sek. hurtigere end Emil Wingsted, hvilket selvfølgelig giver lidt positiv følelse trods skuffelsen over endnu (!) et DISK-resultat på sprint.


Del af SM-sprint finalen som bl.a. viser post 5, som jeg altså overså

2 kommentarer:

Unknown sagde ...

Dejlig læsning! - Hold humøret og fanen højt, - du er fast mand på mit hold. Vi ses. JØ

Tue Lassen sagde ...

Så bliver det ikke meget federe! Du kommer igen i efteråret, der skal de ha baghjul....